04 юни 2009

Pivot Points ( Опорни Точки ), съпротиви и подкрепи

Тези нива ни показват съпротивите и подкрепите за деня. Когато цената е под нивото се явява съпротива, а когато е над него подкрепа. След преминаване трайно през това ниво смятаме, че цената го е пробила. Могат да се използват, както за заемане на позиция на пазара, така и за изходяща точка.

Необходими са три цени за да се изчисли Pivot Point за деня, най-висока, най-ниска и цена на затваряне. Изчислението се прави на дневна база, затова данните ги взимаме от свещта или барът от предния ден на дневна графика. Това е изчислението:

PP = ( H + L + C ) /3

H-High (Най-висока цена)
L-Low (Най-ниска цена)
C-Close (Цена на затваряне)

След като изчислим PivotPoint за деня го нанасяме върху графиката (по-малък период от дневна), с инструмент (хоризонтална линия) от търговската платформа. Следва да изчислим двете съпротиви и подкрепи:

R1= (2*PP)-L
S1= (2*PP)-H
R2= PP+(R1-S1)
S2= PP-(R1-S1)

PP - Pivot Point (Опорна точка)
R1 - Resistance 1 (Първа съпротива)
S1 - Support 1 (Първа подкрепа)
R2 - Resistance 2 (Втора съпротива)
S2 - Support 2 (Втора подкрепа)

Те се разчертават по същия начин като Pivot Point, за да се различават се използват различни цветове. За пример може да използвате тази графика:


За платформата Мета Трейдър 4 има индикатор, който автоматично изчислява тези стойности и ги разчертава. Може да го изтеглите от ТУК .

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Clickbank Products